Kedilerde Genel ve Bölgesel Tüy Dökülmesi
Kedilerde tüy dökülmesi oldukça yaygın olarak görülür. Hatta kedi sahiplerinin en çok şikayet ettikleri konuların başında tüy dökülmesi gelmektedir. Kedilerde tüy dökülmesini fizyolojik ve patolojik olarak ikiye ayırabiliriz. Fizyolojik tüy dökülmesi dediğimiz tüy dökülmesi günlük normal olarak gerçekleşen ve mevsime bağlı olan tüy dökülmesini ifade eder. Patolojik tüy dökülmesi ise herhangi bir sorun veya hastalıktan kaynaklı olarak meydana gelen tüy dökülmesidir. Her iki durumda da kedi sahipleri evlerinde çok fazla tüy görmek istemez. Bu nedenle bir sorun veya hastalıktan kaynaklı tüy dökülmesi varsa öncelikli olarak kedinin sağlığı için bunun tedavi edilmesi gerekir. Fizyolojik tüy dökülmelerinde ise en azından dökülmeyi en aza indirmek kedi sahiplerinin isteğidir.
Tüy dökülmesi sorununun bir sorun mu yoksa normal rutin tüy dökülmesi mi olduğunun ayrımı iyi yapılmalıdır. Çünkü her gün eski, canlılığını yitirmiş olan tüyler rutin olarak dökülür ve yerine yeni, canlı tüyler çıkar. Bu nedenle her kedinin günlük belirli bir miktar tüy dökmesi normaldir. Özellikle mevsim geçişlerinde kediler sonraki mevsime hazırlık yaparlar. Bu hazırlık esnasında ise tüy yapıları tamamen değişeceği için bu dönemlerde daha fazla tüy dökerler. Bu tüyler öyle veya böyle dökülecektir. Fakat tüy bakımı doğru ve düzenli yapıldığında bu tüylerin büyük bir kısmı fırça ile sizin kontrolünüzde vücuttan alınacağı için bir problem olarak karşımıza çıkmayacaktır.
Kedi sahipleri için en önemli konu takiptir. Kedinin tüy dökülmesi normal mi yoksa anormal mi bunu ayırt etmesi ve anormal durumlarda veteriner hekime başvurması gerekir.
Kedilerde Tüy Dökülmesi Nedenleri
Fizyolojik ve mevsimsel tüy dökülmesi dışında kedilerde tüy dökülmesine neden olan çok sayıda hastalık ve problem vardır. Bunlar deri hastalıkları olabileceği gibi bazı metabolizma hastalıkları veya hormonlar ile ilişkili olabilir.
Alerji
Kedilerde tüy dökülmesinin en yaygın nedenidir. Aynı insanlarda olduğu gibi kedilerde de alerji durumu yaygındır. Çeşitli besin maddeleri, böcek ısırıkları, ilaçlar, kimyasal maddeler, polenler, tozlar ve temizlik ürünleri kedilerde alerjiye neden olan başlıca faktörlerdir. Alerji durumunda tüy dökülmesi görülebilir. Tüy dökülmesi yanında kaşıntı, aşırı yalama, kızarıklık, şişlik gibi belirtilerde gözlenir. Genel olarak şiddetli bir toksik madde olmadığı sürece tedavisi kolaydır. Fakat kronik ve sürekli gelişen alerji durumunda uzun süreli ilaç kullanımı gerekebilir.
Parazitler
Başta pire olmak üzere akar, bit ve kene gibi dış parazitler doğrudan veya dolaylı yollar ile tüy dökülmesine neden olabilir. Bu dış parazitler direk olarak tüy dökülmesine sebebiyet verdiği gibi kaşıntıya neden olabilir. Kaşıntı neticesinde bölgedeki tüyler dökülecektir. Aynı zamanda aşırı yalama sonucunda da tüylerde dökülmeler görülebilir. Aynı zamanda pire, alerjiye de neden olduğundan tüy dökülmesi daha yoğun olarak görülür. Genel olarak tedavisi kolaydır ve başarı şansı yüksektir.
Mantar Enfeksiyonları
Deriyi etkileyen mikroorganizma kaynaklı çok sayıda enfeksiyon olabilmektedir. Mantar enfeksiyonları yaygın gördüğümüz enfeksiyonlardandır. Saçkıran ve diğer mantar enfeksiyonları genellikle tüylerde bölgesel yani lokal dökülmelere neden olur. Bununla beraber kızarıklık, kaşıntı, akıntı gibi ekstra belirtilerde görülebilir. Tedavide genel veya lokal mantar önleyici ilaçlar kullanılır ve tedavi biraz uzun sürüyor olsa da başarı şansı yüksektir.
Bakteriyel Enfeksiyonlar
Kedilerde deriyi etkileyen çok sayıda bakteriyel enfeksiyon olabilmektedir. Özellikle bağışıklığın düştüğü durumlarda ve yaralanma gibi derinin hassas olduğu durumlarda bakteriyel enfeksiyonlar daha yaygın karşımıza çıkar. Tüm bunlar çeşitli bazı belirtiler ile beraber lokal veya genel tüy dökülmesine de sebebiyet verebilir.
Endokrin Sistem Hastalıkları
Kedilerde yaygın görülen bazı endokrin sistem hastalıklarında tüy dökülmesi görülebilir. Özellikle aşırı tiroid hormonlarının salınması veya aşırı steroid seviyeleri tüy dökülmesine neden olan başlıca endokrin sistem sorunlarıdır. Ayrıca, hamile veya emziren kedilerin bu süre zarfında hormonlarındaki değişiklikler nedeniyle tüylerini kaybettiğini görebilirsiniz.
Beslenme Bozukları
Kediler her dönemde doğru ve dengeli bir şekilde beslenmelidir. Eğer kediler yeterince besin maddesi alamazlarsa çeşitli sorunlar görülebilir. Protein ve bazı mineral eksikliklerinde karşımıza çıkacak belirtilerden birisi tüylerde zayıflama ve tüy dökülmesinin artmasıdır. Sağlıklı yapısını kaybeden tüyler daha yoğun bir şekilde dökülebilir.
Stres ve Kaygı
Kedilerde ve diğer canlılara stres durumunda vücutta birçok değişiklik görülür. Fizyoloji ve hormonlardaki değişim ile beraber çeşitli problemler karşımıza çıkar. Aşırı strese maruz kalan kedilerde bariz olarak daha fazla tüy dökülmesi görülür. Psikojenik alopesi dediğimiz bu duruma birçok farklı faktör sebebiyet verebilir.
Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi
Kedilerde tüy dökülmesi genel olarak nitelendirdiğimiz bir şekilde veya bölgesel olarak görülebilir. Fizyolojik, mevsime bağlı, beslenme ve stres kaynaklı tüy dökülmeleri genellikle tüm vücutta görülür. Fakat bunun dışında mantar, enfeksiyon, endokrin sistem bozukluğu gibi nedenlerden kaynaklı tüy dökülmeleri genellikle bölgesel olarak karşımıza çıkar.
Mantar be bakteriyel enfeksiyon kaynaklı olan tüy dökülmeleri vücudun herhangi bir yerinde ve küçük odaklar şeklinde karşımıza çıkar. Mantar enfeksiyonları özellikle yüz ve kulak bölgesinde daha yaygındır. Bakteriyel enfeksiyonlar ise vücudun herhangi bir yerinde görülebilir.
Pire kaynaklı enfeksiyonlarda tüy dökülmesi tüm vücudu etkilemekle beraber özellikle sırt ve sağrı bölgesini daha yoğun etkiler. Yani vücudun arka kısımları daha çok etkilenir.
Endokrin sistem sorunlarında ise simetrik olarak vücudun her iki tarafında tüy dökülmesi görülür. Bu tarz tüy dökülmeleri genellikle karın ve göğüs bölgesinde karşımıza çıkar.
Kedilerde Tüy Dökülmesi Tedavisi
Tüy dökülmesinin nedenini belirlemek tedavi için ilk adımdır. Eğer bir sorun veya hastalıktan kaynaklı tüy dökülmesi görülüyorsa öncelikli olarak bunu belirlemek ve bunu tedavi etmek gerekir. Genel anlamda bir değerlendirme yaptığımızda tüy dökülmesini kontrol altına almak ve tedavi etmek kolaydır. Yukarıda nedenlerden bahsederken aynı zamanda kısaca tedavilerden de bahsetmiştik.
Eğer ciddi bir şekilde tüy dökülmesi sorunu ile karşılaşıyorsanız mutlaka bir veteriner hekime başvurmalı ve nedenini araştırmalısınız. Neden belirlendikten sonra tedavi aşamasında veteriner hekimin önerdiği uygulamaları ve ilaçları doğru ve düzenli şekilde kullanmalısınız.
Kedilerde Tüy Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Özellikle fizyolojik ve mevsime bağlı tüy dökülmelerini sorun olarak azaltmak sizin elinizdedir. Kedilerde tüy bakımı oldukça önemlidir. Özellikle orta ve uzun tüylü kedi ırklarında tüyler düzenli olarak her gün taranmalıdır. Uygun tarak ve fırçalar ile taranan tüylerin dökülmesi çok ciddi oranda azalacaktır. Fırçada toplanan cansız ve dökülecek tüyler sayesinde bu tüyleri önceden kontrol altına almış olursunuz.
Bunun dışında kedinizin beslenmesi önemlidir. Kaliteli kuru mamalar ile beslenen kedilerde bu sorun minimum seviyededir. Fakat ev yemekleri ile veya düzensiz beslenen kedilerde tüy dökülmesi daha yoğun olarak karşımıza çıkar.
Sorun ve hastalıkları önlemek için genel bakım koşullarına dikkat etmek gerekir. Düzenli olarak dış parazit uygulamalarının yapılması pire ve diğer parazitlerden kaynaklı dökülmeleri engelleyecektir.